Práce ve stravování kód oboru: 65-51-E/02
Délka studia: 2 roky
Kategorie vzdělání: Střední vzdělání s výučním listem
Skupina oboru: učební obor orientovaný do služeb
Výstupní certifikát: ukončený závěrečnými zkouškami s vysvědčením o závěrečné zkoušce a výučním listem. Jsme soukromá škola zapsaná v Rejstříku škol a školských zařízení, IZO: 110450680, naše vzdělání je rovnocenné se vzděláním získaným na školách, které jsou zřizovány státem, církví nebo obcí).
Vyučované předměty:
- Všeobecně vzdělávací: Odborné předměty:
- Český jazyk a literatura Společenská výchova
- Matematika Technika provozu
- Občanská výchova Odborný výcvik
- Tělesná výchova Suroviny
- Práce s počítačem Stolničení
- Profesní příprava
Organizace výuky:
Denní forma studia, v prvním i druhém ročníku se střídá týden teoretického vyučování a týden odborného výcviku. Odborný výcvik probíhá samostatně na smluvních pracovištích.
Odborné kompetence:
- ovládat přípravu vybraných druhů pokrmů a nápojů, pomáhat při přípravě pokrmů podle pokynů, připravovat jednoduché teplé pokrmy a přílohy a pokrmy pro rychlé občerstvení;
- připravovat podle pokynů běžné výrobky studené kuchyně, saláty, bagety apod.; připravovat teplé nápoje;
- udržovat technická a technologická zařízení a čistit inventář v gastronomickém provozu;
- dodržovat hygienické předpisy v gastronomii;
- provádět úklid a čistění zařízení a prostor pro výrobu pokrmů, skladovacích prostor, dodržovat sanitační řád;
- skladovat suroviny a nápoje v souladu s požadavky na jejich uskladnění;
- obsluhovat hosty jednoduchou obsluhou, pomáhat při obsluze hostů, provádět jednoduchou obsluhu podle pokynů;
- doplňovat pokrmy a nápoje při bufetovém uspořádání, sklízet použitý inventář.
Během studia se žák naučí vykonávat tyto práce:
- používat vhodné pomůcky a zařízení při práci
- zvládat obsluhu a základní údržbu strojů a zařízení v kuchyňském provozu
- připravovat jednoduché pokrmy včetně příloh, pokrmy vyráběné z polotovarů a teplé nápoje
- dodržovat hygienické požadavky při přípravě pokrmů a nápojů
- provádět jednoduchou obsluhu hostů nebo pomáhat v obsluze při bufetovém uspořádání
- dodržovat zásady ochrany životního prostředí při likvidaci odpadů
Uplatnění absolventů:
Učební obor Práce ve stravování připravuje žáky na jednoduché pracovní činnosti ve společném stravování na úseku přípravy jídel a obsluhy.
Absolventi se uplatní jako pomocní pracovníci ve stravovacích službách, zejména jako kuchaři, dále v provozovnách rychlého občerstvení, popřípadě ve výrobnách knedlíků a při přípravě studené kuchyně.
Podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium jsou stanoveny v Nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání.
Uchazeči nesmí trpět:
- prognosticky závažnými chronickými onemocněními kůže a spojivek včetně onemocnění alergických, pokud při praktickém vyučování nelze vyloučit styk s potravinami;
- prognosticky závažnými chronickými onemocněními dýchacích cest a plic včetně onemocnění alergických, pokud nelze při praktickém vyučování vyloučit dráždivé a alergizující látky, činnosti ve vysoce prašném prostředí; přecitlivělostí na alergizující látky používané při praktickém vyučování;
- prognosticky závažnými a nekompenzovanými formami epilepsie a epileptických syndromů a kolapsových stavů; nemocemi vylučujícími vydání zdravotního průkazu
Informace ke stažení zde.