Práce ve stravování kód oboru: 65-51-E/02

Délka studia: 2 roky

Kategorie vzdělání: Střední vzdělání s výučním listem

Skupina oboru: učební obor orientovaný do služeb

Výstupní certifikát: ukončený závěrečnými zkouškami s vysvědčením o závěrečné zkoušce a výučním listem. Jsme soukromá škola zapsaná v Rejstříku škol a školských zařízení, IZO: 110450680, naše vzdělání je rovnocenné se vzděláním získaným na školách, které jsou zřizovány státem, církví nebo obcí).

Vyučované předměty:

  • Všeobecně vzdělávací: Odborné předměty:
  • Český jazyk a literatura Společenská výchova
  • Matematika Technika provozu
  • Občanská výchova Odborný výcvik
  • Tělesná výchova Suroviny
  • Práce s počítačem Stolničení
  • Profesní příprava

Organizace výuky:

Denní forma studia, v prvním i druhém ročníku se střídá týden teoretického vyučování a týden odborného výcviku. Odborný výcvik probíhá samostatně na smluvních pracovištích.

Odborné kompetence:

  • ovládat přípravu vybraných druhů pokrmů a nápojů, pomáhat při přípravě pokrmů podle pokynů, připravovat jednoduché teplé pokrmy a přílohy a pokrmy pro rychlé občerstvení;
  • připravovat podle pokynů běžné výrobky studené kuchyně, saláty, bagety apod.; připravovat teplé nápoje;
  • udržovat technická a technologická zařízení a čistit inventář v gastronomickém provozu;
  • dodržovat hygienické předpisy v gastronomii;
  • provádět úklid a čistění zařízení a prostor pro výrobu pokrmů, skladovacích prostor, dodržovat sanitační řád;
  • skladovat suroviny a nápoje v souladu s požadavky na jejich uskladnění;
  • obsluhovat hosty jednoduchou obsluhou, pomáhat při obsluze hostů, provádět jednoduchou obsluhu podle pokynů;
  • doplňovat pokrmy a nápoje při bufetovém uspořádání, sklízet použitý inventář.

Během studia se žák naučí vykonávat tyto práce:

  • používat vhodné pomůcky a zařízení při práci
  • zvládat obsluhu a základní údržbu strojů a zařízení v kuchyňském provozu
  • připravovat jednoduché pokrmy včetně příloh, pokrmy vyráběné z polotovarů a teplé nápoje
  • dodržovat hygienické požadavky při přípravě pokrmů a nápojů
  • provádět jednoduchou obsluhu hostů nebo pomáhat v obsluze při bufetovém uspořádání
  • dodržovat zásady ochrany životního prostředí při likvidaci odpadů

Uplatnění absolventů:

Učební obor Práce ve stravování připravuje žáky na jednoduché pracovní činnosti ve společném stravování na úseku přípravy jídel a obsluhy.

Absolventi se uplatní jako pomocní pracovníci ve stravovacích službách, zejména jako kuchaři, dále v provozovnách rychlého občerstvení, popřípadě ve výrobnách knedlíků a při přípravě studené kuchyně.

Podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium jsou stanoveny v Nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání.

Uchazeči nesmí trpět:

  • prognosticky závažnými chronickými onemocněními kůže a spojivek včetně onemocnění alergických, pokud při praktickém vyučování nelze vyloučit styk s potravinami;
  • prognosticky závažnými chronickými onemocněními dýchacích cest a plic včetně onemocnění alergických, pokud nelze při praktickém vyučování vyloučit dráždivé a alergizující látky, činnosti ve vysoce prašném prostředí; přecitlivělostí na alergizující látky používané při praktickém vyučování;
  • prognosticky závažnými a nekompenzovanými formami epilepsie a epileptických syndromů a kolapsových stavů; nemocemi vylučujícími vydání zdravotního průkazu

Informace ke stažení zde.